Madrid Bezienswaardigheden

Ga naar Madrid en ontdek een van Europa’s meest indrukwekkende steden. Hier volgen een paar must-see attracties in de Spaanse hoofdstad en informatie over eet- en drink gewoontes van de Madrilenen.

Plaza de le Cibeles
Drie plaatsen liggen de Madrilenen na aan het hart: de Puerta de Alcala-boog, het standbeeld van de beer en de madro–o (aardbeiboom) in Puerta del Sol en de Cibeles-fontein op de rotonde die de Paseo del Prado en de Paseo de Recoletos verbindt. Cybeles, de Griekse godin van de vruchtbaarheid, zit in haar strijdwagen, getrokken door twee prachtige leeuwen.

De fontein zelf werd in de 18e eeuw voor Carlos III ontworpen door Ventura Rodriguez, maar dat interesseert de Real Madrid-fans weinig. Zij komen hier hun overwinningen vieren. Fans van rivaal Atletico Madrid stromen samen bij de volgende fontein in zuidelijke richting, met het standbeeld van Neptunus.

Puerta del Sol
Straten waaieren in alle richtingen uit vanaf deze langwerpige plaza, letterlijk Poort naar de Zon en een van de brandpunten van Madrid. Carlos III te paard, en meestal met een duif op zijn koninklijke hoofd, domineert en overziet zijn rijk. De woorden op de sokkel zijn een lofzang op de koning die wordt beschouwd als de ‘beste burgemeester van Madrid’. Hij kijkt richting de mooie Casa de Correos, het postkantoor van 1766 tot 1847.

Rechts van de hoofdingang eert een gedenkplaat de helden van de 2 de mayo, de opstand van 2 mei 1808 tegen de Franse bezetter van de stad. Een tweede metalen plaat, in het plaveisel voor de Casa de Correros, markeert Kilometre 0, de Origen de las Carreteras Radiales. Dit is het punt vanwaar alle afstanden van en naar Madrid worden gemeten. Onder de andere standbeelden op dit drukke plein zijn Mariblanca, bij het station, en het embleem van Madrid, de beroemde oso (beer) die staand op zijn achterpoten fruit eet van de madro–o (aardbeiboom). Hij staat achter Carlos III.

Museo Cerralbo
De 17e Markies van Cerralbo (1845-1922) had twee passies, politiek en kunst. Zijn collectie, die moet worden getoond zoals door hem nagelaten, bevat 30.000 ‘kunstwerken, archeologische objecten en curiosa’ van over de hele wereld. Naast zijn bekendste schilderij ‘De extase van St. Fransiscus van Assisi’ van El Greco, vindt u ook porselein, Grieks en Romeins aardewerk, meubels, zwaarden en oosterse wapenrustingen.

Kenners hechten evenveel waarde aan het aristocratische herenhuis als aan de kunstobjecten. De weelderige balzaal (in 1999 gerenoveerd) contrasteert met de praktische kantoorbibliotheek; zelfs het parket in de eetkamer en de biljartkamer is mooi.

Palacio Real
Met zijn grote exercitieplein, prachtige uitzicht op de stad, indrukwekkende trappen en weelderige zalen is dit alles wat een koninklijk paleis hoort te zijn.

Alleen de koninklijke familie ontbreekt, want die woont liever in het Palacio Zarzuela aan de rand van Madrid. Het monumentale, 250 jaar oude Palacio Real wordt vandaag de dag alleen nog voor staatsaangelegenheden gebruikt. Stel u bij het beklimmen van de grote trap eens de rode loper voor, en de erewacht die nieuwe ambassadeurs en staatshoofden begroet. De ene zaal is nog schitterender dan de andere.

De Sala de Columnas, met zijn met 17e-eeuwse, Vlaamse tapisserieën beklede muren, wordt vaak gebruikt voor ceremonies zoals bij Spanjes toetreding tot de Europese Gemeenschap (1986) en het vredesakkoord van het Middenoosten (1991). Niemand zit ooit op de twee tronen in de Troonzaal want Juan Carlos en koningin Sofia staan liever tijdens audienties. Loop langs prachtige schilderijen van Goya, bewonder weelderige klokken en bereid u dan voor op Gasparini’s Kleedkamer. Deze juweel van een kamer met zijn marmeren vloer, versierde muren en met edelstenen bezet plafond wordt nu gebruikt als koffiekamer na een staatsbanket.

De eetzaal heeft een schitterend plafondfresco van Christopher Columbus die de wereld aanbiedt aan de Reyes Catlicos, Fernando en Isabel. In de Real Armeria (koninklijke wapenkamer), buiten het paleis, wordt momenteel de allernieuwste museumtechnologie geïnstalleerd voor de eersteklas collectie. Er zijn ook tijdelijke tentoonstellingen; de meeste gratis en direct toegankelijk vanaf de straat. Bezoek ook de Real Farmacia (koninklijke apotheek). Tussen de oude potjes en flesjes ligt een stuk chinchona-schors (kinine) uit het Peru van 1807.

Accommodaties

Hotels
Hoewel de meeste hotels airconditioning hebben, is het toch handig om tijdens de zomermaanden even na te vragen of uw kamer koel is. Als het hotel aan een hoofdstraat ligt, vraag dan om een kamer aan de achterkant.

Als u een weekend naar Madrid gaat, kunt u vaak korting krijgen. Ook via Bancotel, waar 300 hotels in Spanje bij zijn aangesloten, kunt u geld besparen. Koop een Bancotel chequeboekje met vijf cheques en geniet kortingen tot 65% op de gewone prijzen. Ze geven tevens kortingen op autohuur en golf. Het valt op in hoeverre Madrid lijkt op de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

Paradores
Spanje is lang beroemd geweest om zijn paradores, een door de overheid gerunde hotelketen. Het zijn vaak omgebouwde kastelen en kloosters op aantrekkelijke locaties met redelijk betaalbare kamers. Ze laten zich er op voorstaan streekgerechten te serveren in hun restaurants.

Eten en drinken

Eten
Madrid is een internationale stad waar kookkunst van over de hele wereld is vertegenwoordigd, maar er zijn ook restaurants en cafés die gerechten uit alle streken van Spanje serveren. De Valenciaanse keuken omvat rijstgerechten, waaronder paella. In Asturia kookt men met sidra (cider) en drinkt het tevens bij de maaltijd. Zowel Galicia als de Baskische provincies staan bekend om hun uitstekende vis- en schelpdiergerechten. De Catalaanse keuken is doorgaans innovatief en mediterraan. Vraag altijd om de wijn uit dezelfde streek bij deze streekgerechten.

Het klassieke Spaanse gerecht is paella, genoemd naar de zwarte ijzeren pan waarin de saffraanrijst wordt gebakken. De kok voegt daar verschillende combinaties aan toe van inktvis, chorizo (een pittige worst), kip, mosselen, garnalen, konijn, ui, pepertjes, erwten enzovoort, al naargelang het soort paella dat op het menu staat. Het wordt altijd op bestelling gemaakt.

Dranken
De Spaanse brandewijn is vaak zoeter en zwaarder dan Franse cognac.

Het is een belangrijk ingrediënt van sangría, waarschijnlijk het populairste toeristendrankje in Spanje. Sangría is een verrukkelijke mix van wijn, sinaasappel- en citroensap, brandewijn, mineraalwater, suiker, stukjes fruit en ijs.

Bier (cerveza) schuimt over het algemeen en is niet erg sterk. Er bestaan verschillende Spaanse merken en ook buitenlands bier is overal te krijgen. Een biertje is una cerveza pequeña; una cerveza.

Lees ook het artikel over Sofia, de hoofdstad van Bulgarije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *