Kamperen begint thuis

Het geheim van een geslaagde kampeervakantie schuilt in een goede voorbereiding. Met het zomerseizoen in aantocht, verheugen weer honderdduizenden landgenoten zich op hun kampeervakantie. Een groot deel zal een camping opzoeken in eigen land, maar zoals ieder jaar zullen ook veel Nederlanders met de tent of caravan het buitenland aandoen. Vooral Frankrijk is weer in trek. Voordat mensen op de plaats van bestemming aankomen, kan er echter al heel wat misgaan. En ook eenmaal op de camping willen zich nog wel eens wat onverwachte tegenslagen voordoen. Er zitten gaten in het tentzeil, het doek lekt of haringen of tentstokken blijken niet te zijn ingepakt…

ANWB’er Aad van der Poel van de Kampeer & Caravan Kampioen en eigenaar Richard Schokker van ESVO Campingsport in Volendam weten precies hoe voorkomen kan worden voorkomen dat een kampeervakantie mislukt. “Erg belangrijk is dat mensen voordat ze weggaan zeker weten dat hun materiaal in orde is”, stelt Van der Poel. “Zet je tent op een grasveldje of in de tuin alvast een keertje op. Dan weet je meteen of alle benodigde spullen er nog bij zitten en hoe het met het de tent is gesteld.” Is de tent de laatste keer nat opgeborgen, dan is de kans volgens de ANWB-medewerker groot dat zich schimmel heeft gevormd. “In principe kan dat er gewoon met een droge doek worden afgewreven, maar dat hangt er heel erg van af hoelang het tentdoek vochtig opgeborgen heeft gezeten. Want in het ergste geval kun je je tent weggooien, dan zitten er gaten in.”

Lekkages

Ook Richard Schokker wijst erop dat alles valt of staat met de vraag of de tent na de vorige vakantie goed is opgeborgen. “Wij raden altijd aan om de tent vooral droog weg te stoppen, liefst in de originele zak. Het gebeurt vaak dat mensen een tent in een sporttas of een plastic tas proppen. Maar daar zitten vaak weekmakers in die in het doek kunnen trekken met lekkages als gevolg”, vertelt de eigenaar van de tentenfabriek. Momenteel heeft hij het razend druk met reparaties van tenten die nu allemaal massaal van zolder worden gehaald. Veelal moeten naden, ritsen of gaatjes worden hersteld en moeten tenten opnieuw worden ge├»mpregneerd.

Hoe vaak het impregneren nodig is, valt volgens Schokker moeilijk te zeggen. “Dat hangt volledig af van het materiaal van de tent. Een lichtgewicht katoenen tent kan bijvoorbeeld 20 tot 25 weken staan voordat er een nieuwe laag nodig is.” ANWB’er Van der Poel raadt echter iedereen die met de tent op vakantie gaat aan om een spuitbusje met impregneermiddel mee te nemen. ” Dat is altijd handig om de eerste lekkages tegen te gaan.” Wie niet met de tent, maar met de caravan op vakantie gaat, kan ook te maken krijgen met lekkages. “Als je met de caravan over slechte wegen rijdt, gaat dat huisje heel erg schudden. Dat kan ervoor zorgen dat er kiertjes ontstaan tussen de naden. Hoewel de afdichtingskit dit in feite moet opvangen, blijft er risico op inwatering”, legt Van der Poel uit. Hij raadt dan ook altijd aan de caravan goed te onderhouden. “Bij de aanschaf van een nieuwe caravan krijg je tegenwoordig zes jaar garantie. Voor antwoorden op allerlei praktische vragen over kamperen heeft de ANWB tal van gratis brochures.